Zomer: tips voor onderhoud van je tuin 

Heerlijk weer die warmte van de zomer en de lange dagen. Na het avondeten even wat onkruid wieden en op zaterdag in het ochtendzonnetje met de grasmaaier over het gazon. We delen graag nog een paar tips voor deze periode van het jaar. 

Snoeien van hagen en blokbeplantingen

Los van het reguliere tuinwerk is het bijna weer tijd voor het snoeien van de hagen en blokbeplantingen. Beetje afhankelijk van de soort zal je eerder of later willen snoeien. Het mooist is om voor de langste dag (21 juni) te snoeien omdat na de langste dag de meeste planten nog een keer schot vormen en de heg hiermee mooi dicht kan groeien. Snoei maar flink in, zo blijft de heg door de jaren een stuk smaller.

Gazon bemesten

Het gazon kan ook weer worden bemest. Gebruik hiervoor organische bemesting, dus geen kunstmest. Organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke of plantaardige grondstoffen. Denk hierbij aan plantenresten, compost en koemest. Het bemesten van borders hoeft nu niet, dat kan later weer. 

Water geven

Wanneer het langere tijd droog en warm is kan, zeker bij nieuwe aanplant, water geven noodzakelijk zijn. Geef niet elke dag een beetje water maar liever minder vaak maar dan meer in één keer.
De bovengrond kan er al weer verdroogd uitzien maar iets dieper kan de grond nog best vochtig zijn. Ook gaan sommige planten bij hitte slap hangen en veren dan s avonds weer op. Verwen de planten dus niet te veel. Denk ook eens na over hoe je meer regenwater in je tuin kunt houden en het niet gelijk af te laten voeren naar bijvoorbeeld het riool. Beter voor de tuin en beter voor de waterrekening. 

Salvia afknippen

Lopen vaste planten als Salvia terug in de bloei knip ze dan maar af, ze bloeien gerust nog een keer en als je geluk hebt nog vaker.

Deel: