Winter: laat je tuin stralen

In ons kikkerlandje lijkt het erop dat de winters milder worden. De gemiddelde temperatuur blijft steeds langer warm richting de kerstdagen. Een trend die we zien is het laten staan van meer planten gedurende de winter, niet alleen goed voor de planten zelf maar ook voor de dieren. Laten we echter niet vergeten enkele belangrijke zaken op te pakken om de tuin gezond en stralend te houden.

Bescherming voor de bloemenpracht

Grote bloemen, zoals die van de pluimhortensia en vlinderstruik, kunnen kwetsbaar zijn voor inscheuring onder het gewicht van sneeuw. Voorkom dit door de planten te halveren of de bloemen te snoeien. Een simpele stap met een groot effect om bevriezing te voorkomen.

Opgeruimde vaste planten

Knip lelijke delen van vaste planten af; hoogstwaarschijnlijk zijn deze toch al afgestorven. De meeste vaste planten overwinteren in de grond en verdienen hun knipbeurt pas in het voorjaar.

Siergrassen als winterse sieraden

Laat siergrassen zoals pennisetum de tuin sieren in de winter. Ze voegen een prachtige winterse dimensie toe. Aan de andere kant kan de miscanthus beter afgeknipt worden om een rommelige uitstraling te voorkomen.

Bladruimen op het gazon

Houd het gazon vrij van bladeren, want ze kunnen verstikkend werken en schade aanrichten. In de borders mag blad blijven liggen; het composteert en biedt voeding. Verwijder echter moeilijk verteerbare bladeren, zoals die van de eik.

Vijvers opruimen

Voorkom overmatige algengroei door bladeren en afgestorven plantenresten uit de vijver te verwijderen. Een kleine inspanning nu bespaart een hoop problemen in de lente.

Zorg voor de grond

Zware kleigrond kan wat extra aandacht gebruiken. Spit het om voor meer lucht en een betere structuur wanneer vorst de kluiten doet uiteenvallen.

Winterse bemesting en snoeien

Bemesting is nu klaar, maar strooi gerust kalk voor een gezonde bodem. Afhankelijk van het merk zou dit ook tijdens de voorjaarsbeurt kunnen. In januari is het ook prima om fruitbomen zoals appel, peer en druif te snoeien. Let op dat je niet te laat bent zodat eventuele knopvorming al weg wordt gesnoeid en de kans op bloeden, bij de druif, wordt groter. 

Denk vooruit

Als je tuin het afgelopen jaar niet voldeed aan je verwachtingen, is het tijd om plannen te maken. Bedenk wat anders kan en moet. Misschien krijgt de tuin een nieuwe bestemming nu de kinderen uit huis zijn, of staat er een zandbak klaar voor toekomstige kleinkinderen. Overweeg je budget en wensen goed, en begin op tijd zodat je bij de eerste zonnestralen volop van je vernieuwde tuin kunt genieten. Wij denken graag vrijblijvend met je mee. Laat je tuin stralen, zelfs in de late herfst en vroege winter!

Deel: