Najaar: je tuin voorbereiden op de herfst 

Helaas de zomer weer achter de rug, maar wat kan het nog lekker zijn in september. Genieten van de laatste zonnestralen voor de koude en natte herfst er weer aan komt. Langzaam gaan we nadenken over de najaarsbeurt maar die nu al helemaal te doen is écht te vroeg. Wat kan al wel:

Tweede snoei haag

De tweede snoei van de hagen kan al wel bijna, dan gaan ze netjes de winter in maar hebben ze nog wel even tijd om te herstellen. 

Gazon aanpakken

Het gazon kan ook worden aangepakt. Verticuteren, beluchten, dressen en waar nodig doorzaaien. De meeste mensen denken bij dit werk aan het voorjaar en dat kan ook prima. Voordeel van september is dat de bodemtemperaturen hoger zijn dan in het voorjaar. Dus het gazon kan zich daardoor sneller herstellen.

Enig idee waar het verticuteren voor staat en welk doel dit dient? Meestal horen wij: mos verwijderen en beluchten. Om precies te zijn staat verticuteren voor verticaal snijden. Het doel is de wortels van het gazon door te snijden. Hierdoor zal het gras zich gaan uitstoelen en zo ontstaat een dichtere grasmat en krijgt mos minder kans. Verwijderen van het mos is eigenlijk bijzaak. Begin dus niet te laat met verticuteren; niet pas als het mos al in het gazon zit.

Bemesten van gazon en border

Bemesten van gazon en border is nu ook weer aan de beurt. Gebruik hiervoor organische meststoffen (plantenresten, compost en koemest) en liever geen kunstmest.

Deel: