Voorjaar: wat te doen in de tuin? 

De temperaturen komen eindelijk weer eens richting de 15 graden. Het voorjaar is weer aangebroken. Heerlijk! Iedereen gaat weer naar buiten en wil dan ook in de tuin aan de gang. Lekker de boel weer netjes om er snel weer van te kunnen genieten. Voordat het zover is moet er nog heel wat gebeuren in de tuin. Maar wat moet? En wat mag? Een grondige aanpak voor het voorjaar, dat omvat meer dan we in een berichtje kwijt kunnen. Maar we kunnen wel alvast een belangrijke tip delen: snoeien en bemesten. 

Snoeien van heesters

Dit is het moment voor het snoeien van heesters die in de zomer of later bloeien. Denk bij heesters aan tuinplanten met stengels die verhouten en bovengronds overwinteren, zoals de populaire hortensia, maar ook de Japanse Esdoorn, lavendel en vlinderstruiken. Let op: de struiken die in het voorjaar bloeien snoeien we na de bloei. En pas op met een late nachtvorst, die kan nu echt nog schade toebrengen aan pas gesnoeide heesters.
Wees niet te voorzichtig bij het snoeien! Maar Heesters halverwege afsnoeien is meestal ook niet de juiste weg. Éénderde deel van het oude hout helemaal verwijderen is dan de beste keuze. 

Bemesten

Voeg nieuwe voedingsstoffen toe aan de tuin door het toepassen van bemesting. Niks doen is eigenlijk géén optie. Werk zoveel mogelijk met natuurlijke organische meststoffen, dus geen kunstmest. Bemest zowel borders als gazon.

Composteren

Het verwijderen van blad of afgestorven plantmateriaal is geen must. Laat het maar composteren. Goed voor de bodem en het bodemleven, dit is tenslotte de basis van je tuin. Moeilijk verteerbare plantenresten kunnen beter worden verwijderd of worden gecomposteerd in bakken, als die mogelijkheid er is.

Deel: